Pagina principală » Blog » Recuperator de aer cald » Ventilația în restaurante. Cum evacuăm mirosurile neplăcute de mâncare?

Ventilația în restaurante. Cum evacuăm mirosurile neplăcute de mâncare?

Cît de des renunți să servești prânzul la o cantină din cauza că mirosul de alimente rămâne îmbibat în haine pentru restul zilei? Se întâmplă din cauza ventilării prost organizate.

Proiectarea și organizarea unui restaurant implică soluții complexe. Printre altele, este absolut necesar să fie prevazut un sistem eficient de ventilație. Astfel mirosurile din zona de pregătire a bucatelor nu vor ajunge în sala de servire și vor fi evacuate cu success. De asemenea aerul va avea o calitate foarte bună, atât din punct de vedere al oxigenării, cât și a temperaturii și umidității.

Extragerea mirosurilor specifice bucătăriei din spațiul în care sunt serviți clienții este o provocare, dar aduce cu sine multe beneficii.

 • Evacuarea rapidă și continuă a aerului contaminat și înlocuirea lui cu aer proaspăt;
 • Configurarea temperaturii și umidității interioare în funcție de sezon și a numărului de clienți prezenți simultan;
 • Eliminarea mirosului specific de mâncare gătită, a prafului și altor aerosoli purtători de mirosuri deranjante.
 • Stimularea activității angajaților;
 • Evacuarea forțată a fumului sau gazelor toxice în caz de incendiu sau alte accidente;
 • Asigurarea condițiilor de siguranță și confort pentru toți beneficiarii serviciilor oferite de restaurant.

Cum alegem cea mai optimă modalitate de ventilație?

Pentru alegerea celei mai optime modalități de ventilare a restaurantului se va ține cont de proiectul tehnologic, documentul care prevede capacitatea de producere a bucătăriei, numărul maxim de persoane pe care le găzduiște restaurantul, zona de depozitare a alimentelor.

  Ventilarea naturală implică folosirea zilnică a ferestrelor clădirii. Este o soluție practică, relativ rapidă ca efect, însă aplicabilă doar în cazul teraselor.

  Ventilarea mecanică va fi funcțională în orice condiții de temperatură exterioară, fiind astfel capabilă că creeze o ambianță acceptată de standardele din acest domeniu. Funcționarea se bazează pe colectarea prin duze speciale a aerului contaminat, eliminarea lui în exterior și admisia de aer proaspăt la o temperatură confortabilă. Toată această funcționare este posibilă prin montarea unui traseu de tubulatură de ventilație și a numărului necesar de ventilatoare.

  Pentru sala cu mese și zona bucătăriei se prevăd doua sisteme independente, care nu permit mirosurilor din zona producerii sa migreze spre zona meselor.

  Bucătărie de tip deschis, imagine simbol.

  Tehnologia ventilării cu recuperare de caldură, care este mai mult utilizată în zona meselor, este bazată pe extragerea aerului viciat din interior și trimiterea unui flux de aer curat dinspre exterior. Aerul proaspăt este încălzit chiar de căldură aerului extras. Drept urmare, nu va fi resimțit niciun disconfort printre clienți. Avantajul este evident, în special pe timp rece, când economia pentru încălzirea spațiului va fi importantă.

  Așadar, atunci când se planifică deschiderea unui restaurant, unei cantine sau cafenele, se va ține cont, în priul rând, de sistemul de ventilare proiectat corect. Acesta este primul pas către o experiență plăcută a clienților și condiții bune de muncă a personalului, două elemente cheie de care depinde funcționalitatea unui spațiu HoReCa.

  Microclima este partenerul tău de încredere.

  Microclima este partenerul tău de încredere. Avem experiență în proiecte complexe, suntem ambițioși și pasionați de munca pe care o depunem, ca să obținem un rezultat apreciat, calitativ și util întregii comunități.

  Pentru consultație gratuită în domeniul sistemelor de ventilare și climatizare te așteptăm pe str. Petricani 17/4 sau la telefon +373 610 98 989.